Site icon Файна Таун: квартири, планування, ціни, відгуки

На Мальдівах створять плавуче місто для 20 тис. мешканців – з будинками, магазинами, школами та зонами відпочинку

На Мальдівах створять плавуче місто для 20 тис. мешканців – з будинками, магазинами, школами та зонами відпочинку

Незабаром із вод Індійського океану підніметься нове місто. У бірюзовій лагуні, всього за 10 хвилин їзди на човні від Мале (столиці Мальдів), будується плавуче місто, досить велике, щоб вмістити 20 тис. осіб.

Плавуче місто на Мальдівах (Maldives Floating City) – це спільний проєкт девелопера Dutch Docklands та уряду Мале. Проєкт розробила архітектурна компанія WaterStudio. З висоти пташиного польоту місто нагадує мозковий корал. За задумом архітекторів, місто складатиметься з 5 тис. плавучих платформ, об’єднаних у хитромудрі фігури. Між ними розташуються канали.

На плавучих платформах розмістяться житлові будинки, магазини, ресторани, школи, офіси, медичні центри, спортивні майданчики та громадські простори. Фактично, це буде повноцінне місто з усією необхідною інфраструктурою лише на плаву. У місті зможуть розміститися близько 20 тис. мешканців.

Для переміщення каналами плавучого міста жителі та гості зможуть скористатися човнами та катерами. Також вони зможуть переміщатися піщаними вулицями плавучих платформ – ходити пішки, їздити на велосипедах, електросамокатах або багі.

«Це буде пішохідне місто з плавучими вулицями, в якому будуть використовуватися човни для перевезення товарів і людей в межах міста і в столицю Мале», – говорить засновник Waterstudio Коен Олтуїс.

Навколо «вулиць» та каналів міста буде розташовано кільце бар’єрних островів. Нижню частину міста прикріплять до стабілізаторів, щоб усунути хитавицю від хвиль і забезпечити захист будівель від течії.

Плавуче місто на Мальдівах відкриє перші квартири для попереднього перегляду вже до кінця місяця. Ціни на нерухомість починаються від $150 тис. за квартиру-студію і сягають $250 тис. за сімейний будинок. За словами Коена Олтуїса, вартість життя у плавучому місті буде порівнянна з вартістю проживання у місцевій наземній забудові на Мальдівах.

Забудовник очікує, що перші мешканці почнуть заселятися до плавучого міста на початку 2024 року. Будівництво планується закінчити через 5 років, до 2027 року місто буде повністю завершене та заселене.

Слід зазначити, що будівництво плавучого міста – це не просто дивовижні примхи девелопера та архітекторів. За допомогою будівництва такого міста вирішуються одразу дві місцеві проблеми.

По-перше, земля на Мальдівах – дуже дефіцитний ресурс. Столиця Мальдівських островів дуже перенаселена, і їй нема куди розширюватися, крім моря. Отже, плавуче місто дозволить розмістити 20 тис. жителів, не витрачаючи дорогоцінну землю.

По-друге, плавуче місто пропонує розв’язання проблеми підвищення рівня моря для майбутніх поколінь. Мальдівський архіпелаг складається з 1190 низовинних островів. Він є одним із найуразливіших регіонів світу до зміни клімату. 80% суші архіпелагу знаходяться на висоті менш як 1 метр над рівнем моря. З урахуванням прогнозованого підвищенням рівня моря, до кінця століття більшість країни може бути затоплено. Але якщо місто плаває, воно може піднятися разом із морем. Це «нова надія» для понад півмільйона жителів Мальдів, заявив Коен Олтуїс.

Джерело: CNN

Exit mobile version