Site icon Файна Таун: квартири, планування, ціни, відгуки

Чи можна подавати в суд через борги за комунальні послуги під час війни

Чи можна подавати в суд через борги за комунальні послуги під час війни

Дехто з мешканців комплексу зіткнувся з ситуацією, коли ОСББ подає в суд через борг за комунальні послуги. Аналогічні позови також надходять від постачальника теплової енергії. У багатьох мешканців у зв’язку з цим виникло питання – чи можна подавати в суд через борги за комунальні послуги під час війни? Наша сусідка-адвокат Галини Катамай надала роз’яснення з цього приводу.

Хочу повідомити, що ОСББ нашого житлового комплексу розпочало роботу щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги в судовому порядку.

Стягнення боргу за житлово-комунальні послуги відбувається в порядку наказного провадження (ст.ст. 160-173 Цивільного процесуального кодексу України), зокрема:

Одразу зазначу, що такі дії ОСББ не заборонено законом. Отже, подавати в суд через борги за комунальні послуги цілком законно.

На сьогодні, заборонено стягнення будь-яких штрафних санкцій за несвоєчасну сплату житлово-комунальних послуг.

Також, на підписі у Президента знаходиться закон №7531 від 07.07.2022, який заборонить примусове виконання судових рішень щодо стягнення житлово-комунальних послуг з фізичних осіб у період дії воєнного стану, тобто виконання судового рішення через органи Державної виконавчої служби (ДВС). Поки що (на момент підготовки роз’яснення), цей закон не набув чинності.

Автор консультації:

Адвокат Галина Катамай

Exit mobile version